Bruisende nieuwe buurt

Op De Leopoldskazerne zul je onder andere het Provinciehuis vinden, maar ook het Provinciaal Centrum voor Volwassenonderwijs, 82 appartementen, 10 gezinswoningen, een hotel, kinderopvang, vorming- en vergaderlokalen, een multifunctionele ondergrondse ruimte, het HISK en Defensie. Middenin de site wordt het Paradeplein een stuk stedelijk groen, in connectie met het nieuwe Provincieplein en private verbonden tuin.

De Provincie Oost-Vlaanderen realiseert dit project met de volgende partners: Democo (Aannemer Provinciehuis), Matexi & Ciril (Ontwikkelaars residentieel gedeelte), Nelson Group (Bouwheer hotel) en het architectenteam 360Architecten, B2Ai & Sergison Bates Architects.

Historische site

Met de dikke muren, kantelen, hoektorens en schietgaten lijkt De Leopoldskazerne op een versterkte burcht, maar het grootste deel van het gebouw heeft nu geen connecties meer met het leger. Toch heeft het gebouw een rijke geschiedenis.

De geschiedenis van De Leopoldskazerne gaat terug tot in de late 19de eeuw, toen architecten Modeste de Noyette en O. Geerling het gebouw vorm gaven en bouwden (1890-1905). In 1907 nam het tweede Linie Regiment de kazerne effectief in gebruik en huisden er meer dan 1.300 militairen. Een achttal jaar later, tijdens de Eerste Wereldoorlog en onder bezetting van Duitse troepen, veranderde de naam in ‘Kaserne Kaiser Wilhelm’. Deze bezetting vond opnieuw plaats in de periode 1940-1945. De Luftwaffe plaatste er radarinstallatie en luchtafgeweerschut waardoor er vijf torenspitsen verdwenen. Na de bevrijding keert het tweede Linie Regiment terug naar zijn kazerne, om in 1955 plaats te maken voor het Centrum van de Gezondheidszorg dat fungeerde als opleidingscentrum voor (reserve-)officieren en brancardiers.

“Van kazerne naar bruisende stadsbuurt”

Tijdslijn

2018, mei: informatiemomenten buurt

2018, december: omgevingsvergunning verleend

2019, voorjaar: opstart werf

2023, einde: oplevering woongelegenheden zijde Kattenberg

2024, voorjaar: oplevering en verhuis Provinciehuis

2025: opening hotel, finale afwerking site, oplevering woongelegenheden zijde Eekhout

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes

Om uw privacy te beschermen maakt deze website gebruik van cookies. Lees ons privacy statement.